وقتی با عبارت نهاد مورد نظر پاسخگو نمیباشد مواجه میشویم و خبرهایی که میبینیم با خبرهای که میشنویم و میخوانیم متفاوت است، حس و حالمان عوض میشود. گاهی صبر لبریز میشود. گاهی به گوشه و کناری میرویم به مسیری که طی کرده ایم می اندیشیم.
میگن وقتی افراد میرن انفرادی خیلی تغییر میکنن. آدمها ممکنه تنها باشن ولی تنهایی رو دوست ندارند. در زندگی هرکسی بالاخره حداقل افرادی وجود دارند که بخواد صداشون رو بشنوه، دستاشون رو لمس کنه و کنارشون نفس بکشه. وقتی یه چیزهایی نباشه متوجه میشی چقدر وجودشون مهم بوده و هست. انفرادی تمام زشتی های جهان را به یکباره به فرد نشان میدهد و تنها خدا میتواند او را نجات دهد. وقتی عبارتهایی نظیر نهاد مورد نظر پاسخگو نمیباشد، مواجه میشویم انگار در یک انفرادی گیر کرده ایم. نه راه پس داریم نه راه پیش. از راه های رفته و نرفته به راحتی نمیتوان سخن گفت. راه های رفته و نرفته مزیتها و معایب خودشان را دارند با این تفاوت که معایب بر مزایا می چربد. فقط میگویند کد دستوری *6369# کار نمیکند.
حق اعتراض
در معادلات پیچیده حکومتی تعریف دقیق و مشخصی برای اعتراض بیان نشده است. هر روز با این سوال مواجه میشوم که ما چطور میتوانیم حرف بزنیم یا چطور اعتراض کنیم؟
چگونه اعتراض کنیم که اغتشاشگر نباشیم؟
بیش از یک هفته از افزایش شدید قیمت بنزین میگذرد، اعتراضات خاتمه یافته و اینترنت برخی از استانها نیز وصل شده است. بعد از اتفاقات اخیر، یک سوال بسیار مهم وجود دارد که رسانههای مردمی و مسئولان کشور باید به آن پاسخ دهند: مردم باید چگونه اعتراض کنند که اعتراضشان، اغتشاش و تجمعشان غیرقانونی، قلمداد نشود؟ طبق قانون اساسی، «تشکیل اجتماعات و راهپیماییها، بدون حمل سلاح، به شرط آنکه مخل به مبانی اسلام نباشد، آزاد است». این اصل مترقی قانون اساسی، دههها است که مغفول مانده و عدم توجه به آن، اکنون مشکلات بسیاری ایجاد کرده است…
مردم سالاری آنلاین ابهام موجود بین «اعتراض و اغتشاش» و خلاهایی قانونی و اجرایی در این حوزه را بررسی میکند.بیش از یک هفته از افزایش شدید قیمت بنزین میگذرد، اعتراضات خاتمه یافته و اینترنت برخی از استانها نیز وصل شده است. بعد از اتفاقات اخیر، یک سوال بسیار مهم وجود دارد که رسانههای مردمی و مسئولان کشور باید به آن پاسخ دهند: مردم باید چگونه اعتراض کنند که اعتراضشان، اغتشاش و تجمعشان غیرقانونی، قلمداد نشود؟ طبق قانون اساسی، «تشکیل اجتماعات و راهپیماییها، بدون حمل سلاح، به شرط آنکه مخل به مبانی اسلام نباشد، آزاد است». این اصل مترقی قانون اساسی، دههها است که مغفول مانده و عدم توجه به آن، اکنون مشکلات بسیاری ایجاد کرده است…
به گزارش مردم سالاری آنلاین، تقریباً همه احزاب و جناحهای سیاسی و مقامات مسئول در کشور در جریان اعتراضات به افزایش قیمت بنزین به این موضوع اشاره کردند که اعتراض حق مردم است و مردم حق دارند، اعتراض خود را بهصورت علنی و مسالمتآمیز ابراز کنند و حساب مردم معترض از آشوبطلبان و اغتشاشگران جدا است. اما آیا حرکتی در این راستا که این حق مردم ادا شود، صورت گرفته است؟!
هنوز هیچکس نمیداند دقیقاً کدام یک از تجمعات مردم در هفته گذشته، مصداق «اعتراض مسالمتآمیز» و «حق قانونیِ» آنها بوده است. در کلام، در یک هفته گذشته مکرراً بر مرز بین اعتراض و اغتشاش تأکید شده است اما فاصله بین این دو برای هیچکس روشن نیست. هیچکس نمیداند اگر بخواهد به یک مسأله یا سیاست اقتصادی اعتراض کند، باید اعتراض خود را در کجا یا به چه شیوهای انجام دهد تا این اعتراض، «قانونی» و «بحق» قلمداد شود؟
اصل ۲۷ قانون اساسی، یکی از حقوق اساسی ملت ایران را تشریح میکند. طبق این اصل، «تشکیل اجتماعات و راهپیماییها، بدون حمل سلاح، به شرط آنکه مخل به مبانی اسلام نباشد، آزاد است». طبق این اصل، تجمع و راهپیمایی، یک حق اساسی مردم است و برگزاری اعتراضات مسالمتآمیز به کسب هیچ مجوزی منوط نشده است.
شورای نگهبان در سال ۱۳۶۰ یکی از مصوبات مجلس را به این دلیل که برگزاری راهپیماییها در معابر عمومی را منوط به کسب اجازه قبلی از وزارت کشور دانسته بود، رد کرده بود و گفته بود «طبق اصل ۲۷ قانون اساسی، تشکیل راهپیمایی بدون حمل سلاح و در صورتی که مخل به مبانی اسلام نباشد، بدون قید دیگری آزاد است». علیرغم وجود این اصل در قانون اساسی کشور و سابقه تفسیریِ آن، در عمل، دههها است که شاهد پیادهسازی آن نبودهایم و دیدهایم که با برخی از تجمعات که بهعنوان مثال در مقابل مجلس یا در نقاط دیگر برگزار شدهاند، برخورد مناسبی صورت نگرفته است یا برخی از شرکتکنندگان در این تجمعات، در حین تجمع، بازداشت شدهاند!
از تجمعات دی ماه ۹۶ تا اعتراضات بنزینی
تجمعات دیماه ۹۶ و اعتراضات بنزینی، دو خصیصه مشترک داشتند: یک خصلت تعدد شهرهایی است که درگیر این اعتراضات و تجمعات بودند و خصلت دوم، به خشونت کشیده شدن اعتراضات و تبدیل آنها به نآمنی و ناآرامی است.
گستردگی و خشونت این اعتراضات، یافتن سازوکاری برای اجرایی شدن اصل ۲۷ قانون اساسی را بیش از پیش ضروری کرده است. پیگیری مطالبات مردمی از طریق اعتراضات مسالمتآمیز، سوپاپِ اطمینانِ امنیت پایدار در جوامع دموکراتیک و بهترین روش برای توسعه سیاسی و اجتماعی است. عدم ادایِ حقِ برگزاری تجمعات مسالمتآمیز، نه تنها امنیت نمیآورد بلکه در میانمدت از طریق ضربه زدن به اعتماد عمومی، امنیت را خدشهدار و تضعیف میکند. گذشته از این، منشأ مشروعیت حاکمیت، حقوق اساسی مردم است و به هیچ بهانهای، نمیتوان مردم را از حقوق مشروعشان منع کرد.
ظاهراً در ساحتِ لفظ، همگان در کشور به این نتیجه رسیدهاند که اعتراض و پیگیری مسالمتآمیز مطالبات، حق مردم است. اکنون زمان این است که این اجماع گفتمانی به عمل تبدیل شود و رویههای اجرایی دموکراتیکی برای اصل مغفولمانده قانون اساسی تبیین شود.
دولت در سال ۹۷ مصوبهای در مورد تعیین مکانهای ویژه تجمعات در شهرها آماده کرده بود که دیوان عدالت اداری در مهر ماه امسال آن را رد کرد. در مجلس نیز پیش از این طرحهایی در این مورد مطرح شده بود و دوباره بعد از تجمعات اخیر نیز ممکن است طرحهایی مطرح شود. مهم این است که بعد از سپری شدن چهار دهه از تدوین قانون اساسی، تمهیداتی اندیشیده شود که بدون قربانی شدن اصل بیست و هفتم در مورد آزادی تجمعات، مردم بتوانند به این حق مشروع خود دست یابند. مردم به پارهای از سیاستهای اقتصادی معترضاند، وضعیت معیشیتی بسیاری از خانوارهای کشور خوب نیست و بسیاری از آنها نسبت به آینده خود نگرانی دارند. بروز این اعتراضات و نگرانیها حق مردم است و کلیت جامعه از بروز آنها سود خواهد برد. مردم میخواهند بدانند از چه راهی باید اعتراض کنند که اعتراض آنها غیرقانونی محسوب نشود، امنیت آنها حین اعتراض تأمین شود و بعد از اعتراض نیز بهخاطر مشارکت در یک حرکت مدنی مسالمتآمیز، بازخواست نشوند. اعتراضات بنزینی بار دیگر به ما نشان داد که این موضوع یکی از مهمترین مسائل جامعه ایران است و هرچه زودتر باید یکبار و برای همیشه تکلیف آن روشن شود.
منبع: مردم سالاری
چطور اعتراض کنیم
چگونه به روشی اعتراض کنیم که مؤثر واقع شود
هفته پیش شرکت گاز انپاور انگلستان اعلام کرد که بیش از 2 میلیون خانوار به علت اشتباه در حساب میزان مصرفی گاز طبیعی ، ناچار به پرداخت هزینه اضافه شدهاند. پس از موافقت این شرکت با تغییر در رویه پرداخت هزینه گاز طبیعی از سوی شهروندان ، به هر یک از مصرف کنندگان 35 پاند بازگردانده شد.
اینگونه خبرهای خوب که نتیجه اعتراض به موقع مصرف کنندگان است موجب شد تا راهنمای روش صحیح اعتراض را تنظیم کرده و برای خوانندگان به نمایش بگذارم.
اگر روزی متوجه شوید که در رابطه با خدمات شرکت یا سازمانی(به عنوان مثال شرکت تولید کننده و یا سرویس دهنده مثل برق،آب،تلفن،اینترنت،لوازم خانگی و….) ، اشتباهی صورت گرفته است، در اینجا خواهید آموخت که چگونه اعتراض کنید تا مؤثر واقع شود:
1- به صورت مستقیم با آن سازمان مواجه شوید
احتمالا ابتدا ترجیح میدهید که به سراغ بازرس قضایی بروید و شکایت خود را عنوان کنید، اما مناسبتر است در قدم اول مستقیما با شرکت مورد نظر روبرو شوید.
بازرسان معمولا قبل از رسیدگی به شکایت، از اینکه که شما شخصا برای حل مشکلتان تلاش کرده باشید اطمینان حاصل میکنند، در غیر این صورت بررسی شکایت کار به جایی نمیبرد. همچنین شما باید اطلاعات کافی از نحوه رسیدگی به شکایت توسط بازرسان قضایی را داشته باشید.
2- وقت کشی نکنید
زمان معمولا محدود است. این بدان معنی است که رسیدگی به شکایت شما فقط تا محدوده زمان مشخصی دارای اعتبار است. شکایت خود را همیشه قبل از زیر سوال رفتن موضوع آن عنوان کنید.
3- شکایت خود را کتبا اعلام کنید
شکایاتی که به صورت کتبی ارائه میگردد معمولا جدیتر از شکایاتی که از طریق تلفن و ایمیل مطرح میشوند مورد بررسی قرار میگیرد.
بهتر است خود، نامه شکایت را تایپ و امضاء کرده و برای شرکت مورد نظر بفرستید زیرا در این روش هیچ بهانه ای برای اعلام نرسیدن نامه شما به دستشان وجود نخواهد داشت. همچنین در روش شکایت کتبی لحن شکایت مودبانه تر و آرام تر از شکایت تلفنی یا رودرو است.
4- مراحل رسیدگی به شکایت را دنبال کنید
اگر شرکت مورد نظر ترجیح میدهد شکایت طبق مراحل قضایی پیگیری شود، از شما درخواست خواهد کرد تا با او از طریق تلفن یا فرستادین ایمیل تماس بگیرید. از آنجایی که تمام سازمان ها باید دارای بخشی باشند که مراحل و ضوابط برخورد با شکایات را به عهده دارد، از داشتن کپی اطلاعات و مدارک این مراحل در اسرع وقت و مطالعه آنها اطمینان حاصل فرمایید.
5- کپی برداری کنید
از تمام مکاتبات و نامه هایی که به سازمان فرستاده اید کپی برداری کنید. اینها نه تنها شواهد و مدارک شکایت نامه ایست که تنظیم شده بلکه برای یادآوری اینکه چه مطالب و مراحلی در حال انجام است بسیار مناسب میباشد.
6- برای تنظیم نامه شکایت از الگوی مناسب استفاده کنید
اگر از فن نامه نگاری اطلاعی ندارید، از نمونه شکایتنامههای از پیش تنظیم شده استفاده کنید تا شما را برای نوشتن آنچه در نظر دارید راهنمایی کند.
7- برای نامه خود گیرنده مشخص و مناسب انتخاب کنید
اگر نامه شما خطاب به فرد نامشخصی باشد و آنرا برای آدرس عمومی شرکت بفرستید
به احتمال بسیار زیاد نامه شما بیجواب خواهد ماند.
ابتدا تحقیق کنید که چه کسی مسئول شکایتی است که شما تنظیم کردهاید.حتی به شرکت زنگ بزنید و شخص مورد نظر را بیابید و نامه را خطاب به او و به آدرس او بفرستید.
8- آرامش خود را حفظ کنید
این حقیقت را بپذیرید که اگر احساسی و نامتعارفانه برخورد کنید، موفق به متقائد کردن شرکت برای بررسی شکایت خود نخواهید شد. هیچ کس پذیرای رفتار تند و نامحترمانه نیست.
درسهای اعتراض بنزینی
فرارو- بعد از اعتراضات اخیر به افزایش قیمت بنزین که به خشونت و تخریب اموال عمومی منجر شد، برخی از کارشناسان اعتقاد دارند باید تدابیری اندیشیده شود تا مردم بتوانند در فضایی آرام مطالبات خود را بیان کنند، بدون اینکه عواقبی این کار برای آنها به دنبال داشته باشد.
صادق زیباکلام می گوید باید مکانیزمهای لازم برای برپایی تجمعات مردمی اندیشیده شود
باید حق اعتراض به رسمیت شناخته شود
صادق زیباکلام در گفتگو با فرارو در پاسخ به این پرسشکه در شرایط حاضر«چه باید کرد؟» اظهارداشت: «در این رابطه دو نکته مهم وجود دارد، اول اینکه دولت باید قبول کند، ولو اینکه تصمیماتی که میگیرد درست باشد، اما اگر این تصمیم مخالفانی داشته باشد، باید این اعتراض شنیده شود.»
وی افزود: «نکته دوم نیز مرتبط با به رسمیت شناختن حق اعتراض است، بنابراین باید مکانیزمهای لازم برای برپایی تجمعات مردمی اندیشیده شود و مکانی مشخص شود تا مردم در آنجا بیایند و مطالبات خود را بیان کنند، بدون اینکه ترس از این داشته باشند، که با آنها برخورد خواهد شد.»
این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران اضافه کرد: «این اعتراضات اخیر میتواند درسهای مختلفی را برای دولت به دنبال داشته باشد، که مهمترین آنها میتواند این باشد که باید صدای مخالف را شنید و کسی که مطالبه ای دارد باید بتواند آن را در فضایی آرام بیان کند.»
زیبا کلام با اشاره به اینکه وجود احزاب قدرتمند میتواند بسیاری از مشکلات به وجود آمده را حل کند، افزود: «اگر احزاب قدرت داشته باشند، میتوانند اگر به موضوعی نیز اعتراض داشته باشند، به شکل سازماندهی شده و در فضایی آرام اعتراض خود را بیان کنند، بدون اینکه فضا به خشونت کشیده شود و به اموال عمومی آسیبی وارد شود.»
این استاد دانشگاه ادامه داد: «در نبود احزاب است که تجمعات آرام مردم ممکن است به سوی خشونت و هرج و مرج حرکت کند و معلوم نشود هویت کسانی که اعتراض میکنند، چیست، بنابراین باید در برخی از سیاستگذاریها و تصمیمات تجدید نظر کرد و با میدان دادن به احزاب زمینه را برای بیان مطالبات و خواستههای مردم مهیا کرد.»
حسینکنعانیمقدم اعتقاد دارد در قانون اساسی ظرفیت لازم برای برپایی تجمعات قانونی مردم اندیشیده شده است
میتوان محلی برای بیان مطالبات مردم درنظر گرفت
حسینکنعانیمقدم کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با فرارو با تاکید بر اینکه در قانون اساسی ظرفیت برپایی تجمعات قانونی مردم به شرطی که مخل مبانی اسلام و امنیت ملی نباشد، دیده شده است، گفت: «احزاب و گروههای سیاسی قانونی ودارای مجوز میتوانند به ارائه درخواست به وزارت کشور نسبت به برپایی تجمعات و بیان مطالبات خود اقدام کنند.»
این فعال سیاسیاصولگرا افزود: «از سوی دیگر نیز میتوان مکانی را در نظر گرفت که مردم بتوانند در آنجا به مواردی که اعتراض دارند، اعتراض خود را بیان کنند و نیروی انتظامی نیز تامین امنیت آن را محل را برعهده گیرد.»
کنعانیمقدم با اشاره به اینکه مجلس مقصر وقایع اخیر است، گفت: «با توجه به اینکه در مورد افزایش قیمت بنزین مجلس از قبول مسئولیت در این باره شانه خالی کرد و در مقابل خواست دولت که افزایش قیمت بنزین بود، تسلیم شد، با توجه به این موضوع نمایندگان باید در این رابطه پاسخگو باشند که چرا به وظایف نمایندگی خود عمل نکردند.»
وی با اشاره به اینکه نمایندگان با توجه به ابزارهای قانونی از جمله سوال و استیضاح وزرا میتوانند در مورد رسیدگی به عملکرد دولت اقدام کنند، بیان داشت: «مردم نیز میتوانند از طریق نماینگان خود مسائل و مطالبات خود را با آنها در میان گذاشته و نمایندگان نیز وظیفه دارند این درخواستها از طریق عمل به وظایف نمایندگی دنبال کنند.»
احمدکریمی اصفهانی می گوید مقدم بر حق اعتراض برای مردم،رسیدگی به این موضوع است که چرا مردم معترض هستند
مقدم بر حق اعتراض، رسیدگی به چرایی اعتراض است
احمدکریمی اصفهانی دبیرکل جامعه اسلامی اصناف و بازار در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه مقدم بر حق اعتراض برای مردم،رسیدگی به این موضوع است که چرا مردم معترض هستند، اظهارداشت: «مقصر تمامی اتفاقات اخیر دولت است، زیرا رئیس جمهور و به صورت کلی دولت در این زمینه با مردم صادق نبودند و رو راست با آنها برخورد نکردند.»
وی با تاکید بر اینکه دانستن حق مردم است، گفت: «عدم به کارگیری شفافیت در مورد افزایش قیمت بنزین، هزینه زیادی بر کشور تحمل کرد، اینکه آقای روحانی در ابتدای دولت خود اعلام میکند، اعتقادی به کارت سوخت ندارد، اما بعد از گذشته شش سال دوباره این کارت را در میآورد نشانه عدم شفاقیت است.»
کریمی اصفهانی اضافه کرد: «وزیر نفت و زیر مجموعهاش نیز مدام مصاحبه میکردند که نه قرار است بنزین گران شود و نه سهیمهبندی در حالی این اتفاق افتاد، سخنگوی دولت نیز رفتار مشابهای را از بروز داد، بنابراین دولت به طور کلی مسبب این اتفاقات است و باید در این زمینه پاسخگو باشد.»
دبیرکل جامعه اسلامی اصناف و بازار با بیان اینکه قبل از هر اقدامی دولت باید مردم را نسبت به گرانی بنزین توجیه میکرد و افکار عمومی را آماده این امر میساخت، عنوان کرد: «کسی در مورد افزایش قیمت بنزین شکی نداشت، اما نحوه اجرای این قضیه و همچنین زمان آن جای بحث دارد و عملکرد مجلس ودولت در این زمینه به هیچ عنوان قابل قبول نیست.»
این فعال سیاسی اصولگرا تصریحکرد: «باتوجه به اتفاقاتی که کشورهای غربی در آشوبهای لبنانو عراق دنبالکردند، همگان میدانستند هدف نهایی استکبار ایجاد آشوب در ایران است، بنابراین باید مسئولان این امر را در نظر میگرفتند و بعد از آن به افزایش قیمت بنزین اقدام میکردند.»