احتکار موز
نوسانات قیمت موز مرا بر آن داشت که برگردم به 6 سال پیش. همان 6 سال پیش که وبلاگی راه اندازی کردم و راجع به مشکلات دانشگاه صنعتی شریف متنی نوشتم و خواندم و تشویق شدم و آغازی شد به نوشتنهای گاه و بیگاه من. به ماجراهای پر پیچ و خم. برخورد با آدمهای مختلف و هزاران قصه نوشته شده و نانوشته شده.
29 آذر سال 91 وقتی هوا زود تاریک میشد، من این چنین با قلم بازی میکردم.
“صدای آهنگ در گوشهایم پیچیده است. صدای نفسهایم در شب سرد آخرین روزهای پاییز با خش خش برگهای زرد بی روح، نوسانگر غیر هارمونیک شده است. پسرک در آسمان به بخار دهانش مینگرد گویا ساعت دست چپش نگرانی دیر رسیدن به منزل را به او خبر میدهند. صدای به هم خوردن پلاستیک، نوسانگر را که خراب کرد هیچ، موج پلاسمون نقره های انگشتانم را نیز میرا کرد. گوشی سمت راست را از گوشم در می آورم تا به قدمهای نه چندان سریع پسرک نگاه کنم. چند دانه اناری در مقابل وزش خنک باد، پلاستیک را به زمین میکشانند. اما پسرک هنوز زنده است. گویا زنده بودنش به خاطر همین امشب بوده است. انار کیلو 4 هزار تومانی به نظرم خریده است. خیلی زیاد است. نه قیمتش جناب قاضی، تعداد دانه ها انار را میگویم، به هرکسی 20 30 تایی میرسد. چرا مردم ناشکرند، من نمیدانم. به نظر از بقالی سرکوچه نخریده اند. اما چرا انار، مگر قرمزی اش خون است. مگر پیوستگی اش انسجام است. پوست سختش مگر خواب پیرمرد 70 ساله 7 صبح در مترو زیرزمین است. چرا موز نخریده؟ مگر رنگ زردش رنگ نفرت است. نه جناب قاضی! ولی جناب قاضی خداییش فکر کنم این پسرک به این خاطر موز نخریده است که خداییش خودم دیدم موز شنبه 3550 بود، یکشنبه 2650 بود، دوشنبه 2900 بود، سه شنبه 3200 بود. صبح 3800 بود، شب 3850 بود، البته شب طراوت و تازگی صبح را نداشت. . منظورم این نبود که قیمتها ورم کرده است. گفتم پولش خرد نبوده است، با پول درشت موز اضافه می آمده است، بعد اسراف میشده است، بعد الگوی مصرف غلط میشده است و ….“
6 سال گذشته است. انگار باز هم همان نوسانگر غیرهارمونیک از این طرف شهر به آن طرف شهر میچرخد. موز در سال جدید با ارزهای جدید بین چند 5 تا 7 هزار تومان بستگی به کیفیتهای مختلف در نوسان بود؛ امروز نایاب شده بود. یکی روز قیمتهای بین چند صد تومان اختلاف بود. الان بین چند هزار تومان. نمیدانم شاید 6 سال دیگر باز به این متن بازگردم و دوباره از نو آن را بنویسم. موز با کیفیت نسبتا خوب بین 9500 تا 10000 تومان و موز تک دانه ای جداشده حدود 8000 تومان.
شاید موز کالای لوکس حساب شود، اما باید مراقب ضعیفان، بیماران و بیکاران بود.
امیر خجسته نایب رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم،با اشاره به اخبار منتشر شده از رسانهها مبنی بر احتکار کالا، اظهار داشت:احتکار راهکاری است که مفسدین اقتصادی از طریق آن کالاهایی که با دلار دولتی وارد کردهاند را انبار میکنند تا بعداً با ارز آزاد به بازار عرضه کنند که این اقدام سبب اختلال در بازار و افزایش قیمتها می شود.
نایب رئیس کمیسیون اصل نود مجلس با بیان اینکه دستگاه قضا و دولت باید به این مسئله ورود کرده و برخورد قاطعی با محتکرین داشته باشند ادامه داد: دستگاههای نظارتی باید با این مسئله برخورد قوی و عملیاتی داشته باشند تا دیگر کسی جرأت چنین کاری را نداشته باشد.
خجسته با بیان اینکه گزارشهایی درباره احتکار کالاها از برخی از استانها به کمیسیون اصل نود واصل شده است، تصریح کرد: در جلسه هفته آینده کمیسیون با حضور مسئولان دستگاههای نظارتی و قضا، این موضوع را بررسی و گزارشی در این باره به هیئت رئیسه ارائه میشود.
نماینده مردم همدان در مجلس با بیان اینکه طبق گزارشهای واصله محتکران کالاهایی از جمله مواد خوراکی، لوازم خانگی، لاستیک خودرو، مواد اولیه و برنج و… را در انبارها احتکار کردهاند، گفت: احتکار کالاها باعث نگرانی مردم شده بنابراین ضروریست تا دستگاههای نظارتی و قوه قضائیه به موضوع احتکار اجناس ضروری مردم از سوی محتکرین ورود کرده و برخورد قاطعی با آنها داشته باشند.
نایب رئیس اول کمیسیون اصل نود تصریح کرد: بنده در این زمینه طی جلساتی با مسئولان دستگاههای نظارتی بحث و تبادل نظر کرده و گزارشاتی را که به کمیسیون ارائه شده بود را در اختیار آنها قرار دادم.