ابرجاذب نفت پلیمری برای پاکسازی آبهای دریا، برنده یک چالش فناوری در کشور شد
چالش فناوری نفت
با تلاش یک محقق ایرانی روشی نوین بهمنظور جلوگیری از نشت نفت به آبهای دریایی و کمک به محیط زیست ارائه شد.
به گزارش دیده بان علم ایران در رویداد چالش فناوری ساخت مواد جدید جاذب آلودگیهای نفتی که توسط دانشگاه هرمزگان و با حمایت ستاد توسعه فناوری و صنایع دانشبنیان دریایی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار شد، ۳ طرح برگزیده به مرحله نهایی راه یافتند که از میان آنها می توان به طرح تهیه ابر جاذب نفت بر پایه الیاف پلیمری الکتروریسی برای پاکسازی آبهای دریا اشاره کرد.
حمید نجار زادگان یکی از برگزیدگان چالش فناوری ساخت مواد جدید جاذب آلودگیهای نفتی بابیان این که یکی از دغدغههای حال حاضر در بحث محیط زیست دریایی، نشت نفت به آبهای دریایی است گفت : سالانه دو میلیون بشکه نفت به آبهای خلیجفارس نشت پیدا میکند و عدم توجه به این اتفاق، آسیبهایی را برای سلامت انسان و محیط زیست به همراه خواهد داشت، با توجه به این دغدغه سعی کردیم راهکارهای عملی در جهان را بررسی کنیم و به یک روش با عملکرد بالا و هزینه پایین دست پیدا کنیم.
وی در ادامه گفت: بهترین روشی که در دنیا استفاده میشود، استفاده از جاذبها هستند. این جاذبها در دودسته طبیعی و سنتزی تقسیم میشوند. که در حال حاضر توانستهایم ، در مرحله آزمایشگاهی محصولات مختلف را ساخته و آزمایشهای مربوطه را انجام دهیم.
برگزیده این چالش فناوری در خصوص چگونگی رفع چالش موردنظر و فناوری مورداستفاده آن اظهار کرد : در طراحی جاذبها از تولید نانو الیاف پلیمری شروع کردیم و به نتایج فوقالعادهای در جذب نفت رسیدیم، بهطوریکه هر جاذب قابلیت جذب نفت تا ۷۰ برابر وزن خودش رادار است و مثل یکپارچه نفت را جذب میکند و میتوان بهراحتی آن را از آب جدا کرد و سپس با استفاده از دستگاههای پرس نفت جذبشده را خارج و استفاده کرد.
این فعال حوزه فناوری، ادامه داد: در این روش از دستگاه الکتروریسی بهره بردیم. با توجه به حجم نفت موجود این روش به دلیل محدودیت تولید دچار مساله میشود.
نجار زادگان گفت: ما سعی کردیم از روشهای تجاری که در دنیا استفاده میشود کمک بگیریم و بر اساس مکانیسمهای عملکردی نانو الیاف به ساخت ذرات میکرونیزه روی آوردیم. برای صرفه اقتصادی از ضایعات و مواد غیرقابل استفاده بهره بردیم و روی نفتهای سبک، نیمه سنگین و سنگین که از سکوهای مختلف نفتی داشتیم، آزمایش انجام دادیم و به بازدهی جذب نفت بین ۱۰ تا ۲۰ برابر برای نفتهای مختلف دست پیدا کردیم. در این روش از فناوریهای غربالی و میکرونایزه کردن بهره بردیم.
وی با اشاره به چالشها و مشکلات ایده پردازی بیان کرد: در دنیا روش ایده پردازی یا به عبارتی مطرح کردن مسئله و گرفتن ایدهها روش مرسومی است و در چند سال اخیر این ادبیات در کشور راه افتاده است.
نجار زادگان بابیان اینکه در مورد مسائل محیط زیستی در مرحله اول باید دنبال دغدغه مندی ها و تأمین بودجه بود چراکه در مرحله اول بحث سلامت عمومی و منافع ملی مطرح است افزود در مرحله بعدی ارزیابی ایدهها و امکانسنجی آنهاست. در مجموعه دانشگاه شریف، مسابقات ماشین و موتورسیکلتهای الکتریکی از ۱۲ سال پیش آغازشده است و امسال شاهد این هستیم که از دل تیمها و افرادی که در این مسابقات و چالشها شرکت میکردند، شرکتهایی تأسیسشدهاند که آینده حملونقل را میسازند. باید بتوان این چالشها و مشکلات را در یک بازه چندین ساله در نظر گرفت و سعی کرد در طی سالهای مختلف به حل مسئله پرداخت و از آن بهعنوان فرصت مناسبی استفاده کرد.
برگزیده چالش فناوری جاذب مواد جدید نفتی در خصوص نقش برگزاری چنین چالشها و مسابقات ایده پردازی در جهت توسعه فناوری گفت: این مسابقات و چالشها راهگشای حل مسائل کشور و منافع ملی است. باید از متصدیان این پروژه تشکر، تقدیر و حمایت کرد تا بتوان شاهد باروری و رسیدن به نتیجه مطلوب در مورد چالشها باشیم. در برخی موارد از شرکتهای بزرگتر یاری گرفت. پشتیبان جذب کرد و بهطورکلی مسئله را بهنوعی در نظر گرفت تا به سرانجام مطلوب رسید.
نجار زادگان عنوان کرد: دنیا در حال پیشرفت و گذر است. هرچه که بیشتر میگذرد نیازها و مسائلی که پیش روی جامعه قرار میگیرد، خاصتر و پیچیدهتر میشود. بنابراین لازم است که با روشها و متدهای روز آشنا باشیم و آنها را ارتقا دهیم. اگر مسئله آبداریم، باید به استفادههای بهروز از آب و جلوگیری از هدر رفت آن روی بیاوریم و یا در مورد نفت و فراوردههای آن باید به سمت فنّاوریهایی برویم که از خام فروشی جلوگیری شود. در مورد این چالشها و مشکلات در مرحله اول باید نیازسنجی مناسب انجام شود. متولی کار مشخص شود و سپس فراخوانهای لازم تبلیغ شود.
منبع: دیده بان علم
چالش فناوری نفت و مصاحبه با حمید نجارزادگان
رویداد چالش فناوری “ساخت مواد جدید جاذب آلودگیهای نفتی” که توسط دانشگاه هرمزگان و با حمایت ستاد توسعه فناوری و صنایع دانشبنیان دریایی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در تاریخ 13 اسفندماه سال جاری برگزار شد، 3 طرح برگزیده به مرحله نهایی راه یافتند. این 3 طرح شامل توپهای بتنی فوق سبک جاذب مواد نفتی توسط علی امیرزاده از دانشگاه تهران، تهیه ابر جاذب نفت بر پایه الیاف پلیمری الکتروریسی شده توسط حمید نجار زادگان از دانشگاه تهران و ساخت دستگاه جاذب مواد نفتی بر پایه پالایههای فلزی با خاصیت ابرآبگریزی و روغن دوستی توسط مهدی خدایی از دانشگاه صنعتی خواجهنصیرالدین طوسی است.
حمید نجارزادگان یکی از برگزیدگان این چالش با اشاره به سوابق تحصیلی خود به عنوان دانشجوی سال آخری دکتری شیمی دانشگاه تهران در مورد ایده خود با بیان این که یکی از دغدغههای حال حاضر در بحث محیط زیست دریایی، نشت نفت به آب های دریایی است که سالانه دو میلیون بشکه نفت به آب های خلیج فارس نشت پیدا می کند و عدم توجه به این اتفاق، آسیب هایی را برای سلامت انسان و محیط زیست به همراه خواهد داشت افزود با توجه به این دغدغه سعی کردیم راهکارهای عملی در جهان را بررسی کنیم و به یک روش با عملکرد بالا و هزینه پایین دست پیدا کنیم. بهترین روشی که در دنیا استفاده می شود، استفاده از جاذب ها هستند. این جاذب ها در دو دسته طبیعی و سنتزی تقسیم میشوند. وی در ادامه گفت ما در مرحله آزمایشگاهی محصولات مختلف را ساخته و آزمایشهای مربوطه را انجام داده ایم.
برگزیدهی چالش فناوری جاذب مواد جدید نفتی در خصوص چگونگی رفع چالش مورد نظر و فناوری مورد استفاده آن عنوان کرد ما در طراحی جاذب ها از تولید نانوالیاف پلیمری شروع کردیم و به نتایج فوق العاده ای در جذب نفت رسیدیم، به طوری که هر جاذب قابلیت جذب نفت تا 70 برابر وزن خودش را داراست و مثل یک پارچه نفت را جذب میکند و می توان به راحتی آن را از آب جدا کرد و سپس با استفاده از دستگاه های پرس نفت جذب شده را خارج و استفاده کرد. در این روش از دستگاه الکتروریسی بهره بردیم. با توجه به حجم نفت موجود این روش به دلیل محدودیت تولید دچار مسئله میشود.
نجارزادگان افزود ما سعی کردیم از روشهای تجاری که در دنیا استفاده می شود کمک بگیریم و بر اساس مکانیسمهای عملکردی نانوالیاف به ساخت ذرات میکرونیزه روی آوردیم. برای صرفه اقتصادی از ضایعات و مواد غیرقابل استفاده بهره بردیم و روی نفتهای سبک، نیمه سنگین و سنگین که از سکوهای مختلف نفتی داشتیم، آزمایش انجام دادیم و به بازدهی جذب نفت بین 10 تا 20 برابر برای نفتهای مختلف دست پیدا کردیم. در این روش از فناوری های غربالی و میکرونایزه کردن بهره بردیم.
وی با بیان چالشها و مشکلات ایدهپردازی گفت در دنیا روش ایده پردازی یا به عبارتی مطرح کردن مسئله و گرفتن ایده ها روش مرسومی است و در چند سال اخیر این ادبیات در کشور راه افتاده است.
نجارزادگان با بیان این که در مورد مسائل محیط زیستی در مرحله اول باید دنبال دغدغه مندی ها و تامین بودجه بود چرا که در مرحله اول بحث سلامت عمومی و منافع ملی مطرح است افزود در مرحله بعدی ارزیابی ایده ها و امکان سنجی آنهاست. در مجموعه دانشگاه شریف، مسابقات ماشین و موتورسیکلتهای الکتریکی از 12 سال پیش آغاز شده است و امسال شاهد این هستیم که از دل تیمها و افرادی که در این مسابقات و چالشها شرکت میکردند، شرکتهایی تاسیس شده اند که آینده حمل و نقل را میسازند. باید بتوان این چالشها و مشکلات را در یک بازه چندین ساله در نظر گرفت و سعی کرد در طی سالهای مختلف به حل مسئله پرداخت و از آن بعنوان فرصت مناسبی استفاده کرد.
برگزیدهی چالش فناوری جاذب مواد جدید نفتی در خصوص نقش برگزاری چنین چالشها و مسابقات ایدهپردازی در جهت توسعه فناوری گفت این مسابقات و چالش ها راهگشای حل مسائل کشور و منافع ملی است. باید از دست اندرکاران این پروژه تشکر، تقدیر و حمایت کرد تا بتوان شاهد باروری و رسیدن به نتیجه مطلوب در مورد چالش ها باشیم. در برخی موارد از شرکتهای بزرگتر یاری گرفت. اسپانسر جذب کرد و به طور کلی مسئله را به نوعی در نظر گرفت تا به سرانجام مطلوب رسید.
نجارزادگان عنوان کرد دنیا در حال پیشرفت و گذر است. هرچه که بیشتر می گذرد نیازها و مسائلی که پیش روی جامعه قرار می گیرد، خاص تر و پیچیده تر می شود. بنابراین لازم است که با روشها و متدهای روز آشنا باشیم و آن ها را ارتقا دهیم. اگر مسئله آب داریم، باید به استفاده های به روز از آب و جلوگیری از هدر رفت آن روی بیاوریم و یا در مورد نفت و فراورده های آن باید به سمت تکنولوژی هایی برویم که از خام فروشی جلوگیری شود. در مورد این چالشها و مشکلات در مرحله اول باید نیازسنجی مناسب انجام شود. متولی کار مشخص شود و سپس فراخوان های لازم تبلیغ شود.
وی در پایان با بیان این که تحصیلات آکادمیک به فرد برای رسیدن به ایده ها و روشهای نوین کمک میکند. اما باید به پژوهشگران و ایده پردازان روشهای صنعتی کار کردن را در کنار بحثهای علمی نیز آموخت یا بتوان آنها را با افراد خبره در بحث صنعت همراه کرد خاطر نشان کرد یکی از مشکلاتی که در مقطع دکتری با آن مواجهیم، مقاله محور بودن و عدم توجه به نیازهای داخلی است که برگزاری مسابقات و چالش ها میتوانند کمی این فضا را تغییر دهند.
1 دیدگاه. دیدگاه خود را ثبت کنید
تبریک میگم، به امید موفقیت های پی در پی☘️